Probleme prezentate la întâlnirea din data de 24-04-2013 , de către reprezentanții Colegiului Farmacistilor din Romania , domnului ministru al sănătății, Eugen Nicolăescu.
Dl. ministru a găsit toate problemele prezentate de maximă importanță, urmând ca la întâlnirile viitoare să găsim soluții comune pentru rezolvarea acestora.
Către, Nr. 158/23-04-2013
Ministerul Sănătății
Domnului Ministru Eugen Nicolăescu ,
Stimate domnule Ministru,
Vă aducem la cunoștință, într-un material sintetic, problemele care îi preocupă pe farmaciști în această perioadă și care necesită, de urgență, măsuri de reglementare. Vă comunicăm că, fiecare dintre problemele menționate mai jos, necesită reglementări la nivel de ordin de ministru, mai stricte, precise și aplicabile în practica farmaceutică. Vă asigurăm de întreg sprijinul și colaborarea noastră pentru redactarea și aprobarea unor texte de acte normative, care să corecteze deficiențele din practica curentă.
- Publicitatea farmaciei și a serviciilor farmaceutice
Soluție: reglementarea publicității farmaciilor și a serviciilor farmaceutice
- Scăderea prețurilor la medicamente
Soluție: interzicerea oferirii de avantaje materiale, discounturi la eliberarea produselor din farmacie.
- Lipsa de corelare a numărului de farmaciști disponibili/număr de farmacii
De asemenea, farmaciile de spital se confruntă cu lipsa cronică a personalului de specialitate, motiv pentru care MS permite, în mod discriminatoriu, exercitarea funcției de farmacist șef cu normă parțială. Consecințele acestui fenomen sunt riscurile de erori în activitatea profesională, lipsa farmacistului din farmacie cu permiterea exercitării ilegale a profesiei de terți,etc.
Solutie: prevederi la nivel de ordin de ministru, in care să fie stabilit cu precizie programul zilnic maxim al unui farmacist
- Rupturile de stoc, fenomen îngrijorător în România, determină pe lângă exportul paralel o repartiție arbitrară a medicamentelor deficitare în farmacii. Înțelegerile anticoncurențiale consecutive insuficienței stocurilor unor medicamente ( inovative) determină o aprovizionare discreționară ( fie în farmaciile unor societăți aparținând distribuitorilor de medicamente, fie în farmacii independente, pe baza unor înțelegeri care distorsionează libera alegere de către pacient a furnizorului de servicii farmaceutice) sau condiționată de medicamente.
- Proiectul CFR de implementare în farmacii a RBPF, cu respectarea procedurilor de operare și programul amplu de vizite în farmacii realizat de reprezentanții CFR în ultimii 3 ani contrabalansează domeniul RBPF din atenția Inspecției de Farmacie, care nu are resurse materiale și umane spre cel al departamentelor profesionale din cadrul CFR. Analiza practicii din farmacii și a încercării de aplicare a ordinului nr.75/2010 a arătat că textul ordinului trebuie îmbunătățit, în sensul creșterii clarității și a exigenței acestuia.
- Salarizarea farmaciștilor din farmaciile de spital
Soluție: Modificarea grilei de salarizare a farmaciștilor de spital, pentru o salarizare în conformitate cu nivelul de pregătire.
- Farmacii on line .
Nu avem o legislatie care sa reglementeze vanzarea on line a medicamentelor
Solutie: reglementarea acestei activitati printr-o legislatie spacifica si interzicerea prin lege a acestei practici până la reglementare.
Stimate domnule ministru, va asigurăm ,din nou ,de intreaga noastră disponibilitate de a colabora cu reprezentantii MS pentru completarea legislatiei farmaceutice în asa fel încât să fie clar reglementate situațiile prezentate mai sus .
Cu deosebit respect,
Biroul executiv al CFR
Președinte
Prof.univ.dr.farm
Dumitru Lupuliasa